Sposób na mole spożywcze. Sprawdzone środki i pułapki na mole kuchenne
Dowiedz się jak pozbyć się moli spożywczych z kuchni.
Katalog
Jak pozbyć się moli kuchennych? Mole w kuchni.
Sposób na mole kuchenne? Mole spożywcze - ich larwy - żywią się pokarmem roślinnym. Mole w suszonych grzybach, kaszy czy innych przetworach zbożowych to częsty widok w kuchni. Odradzamy używanie silnych środków owadobójczych w obecności miejsca składowania żywności. W takim przypadku najlepiej sprawdzają się feromonowe pułapki na mole. Umieszczone w miejscach bez przeciągów (z dala od okna czy wentylatora), by zapewnić właściwe uwalnianie feromonów wabiących mole pozwalają wytępić plagę moli. Gdy kartonik pułapki na mole kuchenne się zapełni zwyczajnie ją wyrzucasz. To rozwiązanie przyjazne dla środowiska i żywności w kuchni. Problem z molami zakończy się na dobre jeśli zrobisz dokładny przegląd produktów spożywczych. Porażone larwami produkty spożywcze należy niezwłocznie wyrzucić. Pierwszymi oznakami obecności moli są delikatne pajęczynki w opakowaniu produktu spożywczego. To świadectwo obecności larwy moli. To ważne, bo jeśli nie zlikwidujesz larw moli, dorosłe osobniki pojawią się znów za jakiś czas! Najlepiej przechowywać produkty narażone na atak moli kuchennych w lodówce.
Jak działa pułapka na mole? To kartonik pokryty jednostronnie bardzo silnym klejem z feromonami moli kuchennych. Samce mola zmieniają się z larwy w dorosłego owada wcześniej niż samice. Pułapka feromonowa wabi je do lepu na mole i ten przykleja się do powierzchni klejącej. Uniemożliwia to dalsze rozmnażanie się moli spożywczych. Samiczki, które pojawią się później nie mogą znaleźć partnera. Takiego działania nie zapewniają żadne domowe sposoby na mole spożywcze.