W tym artykule wskażemy Ci jak pozbyć się moli spożywczych. Poznasz najbardziej skuteczne sposoby na mole spożywcze. Wystarczy, że zastosujesz nasze porady a na pewno pozwolą one pozbyć Ci się moli z kuchni. Poznasz również domowe sposoby na mole kuchenne oraz sprawdzone środki, preparaty, pułapki na mole spożywcze w kuchni posiadające pozytywne opinie.
Mole spożywcze to niewielkie motyle należące do rodziny omacnicowatych (Pyralidae) liczącej ponad 10 000 gatunków występujących powszechnie na całym świecie. Przedstawicielami moli spożywczych spotykanych w domach jest najczęściej omacnica spichrzanka (Plodia interpunctella) i mklik mączny (Ephestia kuehniella). Wielu przedstawicieli omacnicowatych to szkodniki roślin uprawnych, plantacji leśnych oraz szkodniki magazynowe.
Jak wyglądają mole spożywcze?
Dorosłe mole spożywcze
Większość moli kuchennych to małe lub średniej wielkości owady. Posiadają smukłe ciało. W zależności od gatunku mogą przybierać różne barwy, od białej, srebrzystej, żółtej po szaro brunatną. Łuski na skrzydłach często układają się w charakterystyczne dla rodzaju czy gatunku owada wzory.
W odróżnieniu od moli odzieżowych, których skrzydła układają się w daszek podczas spoczynku, skrzydła moli spożywczych leżą równolegle i płasko na ciele owada.
Larwy moli spożywczych
Larwa mola spożywczego ma typową dla motyli postać gąsienicy. Gąsienice mklika spożywczego brązowawy kolor, omacnice spichrzanki mają brązowe głowy i kremowo-białe tułowia - te spotykane są najczęściej. Wykluwają się z zapłodnionych jaj już po 8 dniach. W zależności od stadium rozwoju ich wielkość może wahać się od kilku do kilkudziesięciu milimetrów. Larwy moli spożywczych żywią się suchym pokarmem (mąka, kasza, płatki, ziarna zbóż, orzechy, migdały, pieczywo, suszone grzyby itp.). Na obecność larw moli spożywczych w kuchni wskazuje charakterystyczny ślad - obecność cienkiej pajęczyny wewnątrz wymienionych produktów spożywczych.
Mole w kuchni
Podobnie jak mole odzieżowe, mole spożywcze zasiedlają miejsca ciemne, trudno dostępne. Najczęściej spotkamy je w naszej spiżarni gdzie mają one nieograniczony dostęp do pożywienia. Jeżeli przy otwieraniu produktów suchych i sypkich zauważymy wylatujące z nich dorosłe mole możemy być przekonani o występującej infekcji w naszej kuchni. Warto zwrócić uwagę również na ściany oraz półki w kuchni, larwy mola spożywczego mogą się okazjonalnie na nich pojawiać.
Wieczorami często urządzają tzw. loty godowe w trakcie których łączą się w pary i kopulują. Krótko potem samica składa jaja najczęściej na produktach zbożowych i innej suchej żywności. Podobnie jak w przypadku mola ubraniowego największe szkody wyrządzają larwy. Możemy natknąć się na nie w produktach sypkich i suchych takich jak ryż, mąka, makarony, mleko w proszku, orzechy, suszone owoce i wielu innych.
Larwy moli spożywczych posiadają wyjątkowo duże zapotrzebowanie na pokarm stąd też szkody przez nie wyrządzone mogą być wyjątkowo dotkliwe. To owady wyrządzające znaczne szkody w przemyśle spożywczym.
Jak pozbyć się moli spożywczych (kuchennych)?
W pierwszej kolejności powinniśmy przeszukać naszą spiżarnię w poszukiwaniu żerujących larw moli spożywczych. Są one koloru jasno szarego oraz mają około 1 centymetra długości. Dorosłe, rozwinięte mole kuchenne powinny rzucać się nam w oczy latając w pobliżu źródeł pożywienia.
Inspekcja którą przeprowadzimy powinna zostać wykonana po zmierzchu, mole spożywcze uaktywniają się głównie w nocy. Larwy mogą znajdować się w produktach sypkich i suchych dlatego należy je uważnie i starannie przejrzeć. Pierwszymi oznakami obecności moli spożywczych są delikatne pajęczynki w opakowaniu produktu. To świadectwo obecności larwy moli.
Gdy już wiesz że masz mole w kuchni kolejnym zadaniem do wykonania jest szczegółowe wymycie wszystkich szafek gdzie przechowywana jest żywność. W przypadku odnalezienia zainfekowanego pożywienia niezwłocznie należy je usunąć poza miejsce infekcji, a najlepiej wyrzucić.
Pamiętajmy również o dokładnym odkurzeniu zakażonej przestrzeni. Przedmioty które mogły mieć kontakt z molami spożywczymi powinny zostać przemyte wrzącą wodą przy użyciu myjki parowej. Poprawnie przeprowadzona inspekcja pozwoli nam na oczyszczenie miejsca zainfekowanego przez mole żywnościowe.
Pamiętaj! Nie zwalczysz moli spożywczych bez dokładnego przeglądu kuchni. Larwy moli w mące wraz z innymi produktami spożywczymi, które zostały zainfekowane należy niezwłocznie wyrzucić. To ważne, bo jeśli nie zlikwidujesz larw moli, dorosłe osobniki pojawią się znów za jakiś czas!
Najlepiej przechowywać produkty narażone na atak moli kuchennych w lodówce. Zwracaj uwagę na miejsca takie jak rogi i załamania ścian - tutaj chętnie larwy moli tworzą kokony by poczwarki mola mogły zmienić się w postać dorosłego owada.
Co na mole spożywcze?
Odradzamy używanie silnych środków owadobójczych w miejscu składowania żywności. W takim przypadku najlepiej sprawdzają się feromonowe pułapki na mole. Pułapki wabiące umieść w miejscach bez przeciągów (z dala od okna czy wentylatora), by zapewnić właściwe uwalnianie feromonów.
Gdy kartonik pułapki na mole kuchenne zostanie zapełniony wyrzuć go do śmieci. To rozwiązanie przyjazne dla środowiska i żywności w kuchni. Stosowanie pułapek feromonowych na owady nie wymaga też od nas większego zaangażowania. Owady wabione do lepu łapią się same. Nie musimy za molem biegać ze sprayem owadobójczym, ryzykując skażenia żywności insektycydami.
1. Zwracaj uwagę na stan żywności już w sklepie. Oznakami są pajęczynki oprzędu, żywność zbita w ziarenka, charakterystycznie rozdrobniona na wiórki.
2. Szczególnie narażona na występowanie jest żywność tzw. ekologiczna.
3. Dbaj o regularne czyszczenie szafek kuchennych oraz przegląd żywności pod kątem obecności moli.
4. Zainfekowaną żywność wyrzuć.
5. Używaj regularnie pułapek feromonowych wyłapujących dorosłe mole spożywcze.
Jak samodzielnie zrobić domowy środek na mole spożywcze?
1. Wlej do spryskiwacza szklaneczkę ciepłego octu.
2. Do octu wlej 5-10 kropel olejku lawendowego. Możesz dodać również olejek cynamonowy i/lub miętowy.
3. Dodaj do spryskiwacza z wcześniej przygotowanym płynem również świeżą gałązkę tymianku.
4. Zakręć spryskiwacz, zamieszaj i powstałym roztworem opryskaj zakamarki szafy.
Tak przygotowany środek nie zabije moli spożywczych - to środek odstraszający mole tzw. repelent. Jest całkowicie bezpieczny dla przechowywanej w kuchni żywności. Skutecznie wspomaga on działanie pułapek feromonowych. Jeśli chcesz, możesz również wybrać Naturalny oprysk na mole spożywcze STRANGLER PRO EC No Pest® 50ml. W przypadku jednak nasilonej inwazji, warto sięgnąć po sprawdzone środki owadobójcze na mole kuchenne.
Szukasz sposobu na mole?
Jeśli chcesz skutecznie zwalczyć mole spożywcze Odwiedź nasz sklepOdstraszanie.pl.
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies niezbędnych do działania podstawowych funkcji.
Dodatkowo potrzebujemy twojej zgody na wykorzystywanie plików cookies przez podmioty trzecie w celu korzystania z narzędzi zewnętrznych.