Spichrzel surynamski (Oryzaephilus surinamensis), czyli niewielki chrząszcz należący do rodziny zgniotkowatych, znany jako groźny szkodnik magazynowanych produktów spożywczych. Nazywany jest również skrzydlatym nielotem z Ameryki Południowej, bo choć posiada skrzydła, to nie korzysta z nich w pełnym znaczeniu. Są one raczej pozostałością ewolucyjną, spełniająca funkcję ochronną oraz regulującą wilgotność jego brązowego ciała. Warto zapamiętać, że charakterystyczną cechą spichrza surynamskiego są ząbkowane wypustki wzdłuż boków przedplecza, przypominające piłę. Stąd też wzięła się jego angielska nazwa “Saw-toothed Grain Beetle.” Wspomniana cecha spichrza pozwala na rozpoznanie jego gatunku pośród innych chrząszczy o których więcej informacji znajdziesz w naszym artykule - TUTAJ!
Jak wygląda spichrzel surynamski?
Dorosły osobnik Oryzaephilus surinamensis osiąga długość od 2,5 do 3 mm, a jego głowa zakończona jest czułkami składającymi się z 11 segmentów. Na końcu czułek znajduje się trójczłonowa buławka, która pełni funkcję sensoryczną i pomaga w poszukiwaniu pożywienia. Spichrzel surynamski ma sześć stosunkowo długich i smukłych odnóży, które umożliwiają mu szybkie poruszanie się natomiast spłaszczony odwłoku umożliwia mu dużą elastyczność w poruszaniu się. Ta budowa umożliwia spichrzowi surynamskiemu skuteczne zasiedlanie i ukrywanie się w produktach spożywczych, a także trudne do zauważenia poruszanie się w miejscach przechowywania żywności.
Czy spichrzel surynamski stanowi zagrożenie?
Istotnym jest, aby pamiętać, że spichrzel surynamski posiada smukłe i spłaszczone ciało, które umożliwia mu wnikanie w szczeliny produktów i opakowań, zanieczyszczając je w ten sposób. Choć dorosłe osobniki nie żerują na żywności – są drapieżnikami polującymi na larwy innych insektów, które pojawiają się w miejscach składowania produktów spożywczych. Dzięki swojej umiejętności przegryzania się przez opakowania foliowe i papierowe, zanieczyszczają je i często doprowadzają do ogromnych strat ekonomicznych. Chrząszcz ten choć sam w sobie nie przenosi chorób, ale obecność jego odchodów, szczątków i larw w żywności jest uważana za poważne zanieczyszczenie.
Jakie warunki sprzyjają rozwojowi spichrzela surynamskiego?
Najbardziej komfortowymi warunkami bytowania Oryzaephilus surinamensis są miejsca gdzie jest zarazem ciepło około 30°C i oraz gdzie występuje wysoka wilgotność. Idealnie więc odnajdzie się w magazynach, sklepach spożywczych, młynach, a także w gospodarstwach domowych. Populacja tego owada może szybko się powiększyć, prowadząc do znaczących strat ekonomicznych, więc warto kontrolować występowanie omawianych szkodników.
Ulubionymi produktami spichrzela surynamskiego, wśród których najczęściej go spotkamy i które warto sprawdzać pod kątem obecności szkodników, są m.in.:
Cykl rozwoju i rozmnażanie spichrzela surynamskiego
Spichrzel surynamski rozmnaża się szybko, a samice składają od 40 do nawet 300 jaj w ciągu swojego życia. Jaja składane są bezpośrednio na produktach spożywczych lub w ich pobliżu - zazwyczaj w szczelinach opakowań lub w miejscach składowania jedzenia. Z uwagi na bardzo małe rozmiary - trudno je zobaczyć, co dodatkowo ułatwia szkodnikom pozostanie niezauważonym na wczesnym etapie.
Po kilku dniach wykluwają się dość ruchliwe larwy, które zaczynają żer na okupowanych produktach. W kolejnym stadium rozwoju larwy przeobrażają się w poczwarki, które po intensywnej fazie wzrostu stają się chrząszczem gotowym do dalszego rozmnażania.
Cykl życia dorosłego osobnika oscyluje między kilkoma miesiącami a rokiem, natomiast cykl rozwojowy od jaja do dorosłego chrząszcza zajmuje średnio 3-4 tygodnie, choć w niższych temperaturach może się on wydłużyć.
Jak zapobiegać i zwalczać spichrzela surynamskiego?
Spichrzel to zdecydowanie trudny do zwalczenia szkodnik, dla którego warto już wcześniej zastosować działania prewencyjne, a także dowiedzieć się jak postępować w przypadku rozpoznania jego obecności.
1. Przede wszystkim, warto już zawczasu, zadbać o odpowiednie przechowywanie żywności - w szczelnych, najlepiej szklanych lub metalowych pojemnikach, oraz dbać o utrzymywanie czystości w miejscach magazynowania żywności.
2. Należy również rozważyć monitorowanie miejsc składowania produktów spożywczych pod kątem obecności spichrzela.
3. Pamiętaj, aby przy przynoszeniu produktów spożywczych do domu regularnie sprawdzać ich opakowania, ponieważ spichrzel surynamski często dostaje się do mieszkań wraz z jajami złożonymi w produktach.
4. Szczególnie pomocna w zwalczaniu dorosłych owadów i larw może okazać się ekspozycja na bardzo niskie lub bardzo wysokie temperatury (mrożenie lub podgrzewanie). O ile temperatura poniżej 5°C uniemożliwia spichrzelowi rozród oraz rozwój, to wystawienie go na działanie temperatury poniżej -18°C przez 48 godzin spowoduje jego śmierć. Podobnie, w przypadku temperatury wynoszącej +50°C, wystarczy zaledwie godzina, aby pozbyć się tego niechcianego szkodnika. Należy jednak pamiętać, że tak skrajne temperatury mogą negatywnie wpłynąć na niektóre produkty spożywcze, dlatego walkę z tym magazynowym intruzem warto dostosować do rodzaju przechowywanych towarów.
Jak wybrać skuteczny preparat na spichrzela surynamskiego?
Jeśli pomimo opisanych działań prewencyjnych spichrzel surynamski zamieszkał już w Twojej spiżarni, a opisane sposoby zwalczania nie daje efektów - warto rozważyć zastosowanie specjalistycznych preparatów.
Aby skutecznie zabezpieczyć produkty spożywcze oraz inne powierzchnie przed obecnością spichrzela surynamskiego, w pierwszej linii frontu sprawdzi się Preparat No Pest® Spray z mikrokapsułkami 500 ml - idealny wybór dla tych, którzy potrzebują produktu o wydłużonym działaniu. Formuła w mikrokapsułkach zapewnia długotrwałą ochronę, a funkcja podwójnego dozowania – jako mgiełka lub pianka – umożliwia łatwe zastosowanie w miejscach przechowywania żywności.
Kolejnym skutecznym rozwiązaniem jest Effect Microtech CS 100 ml – oprysk o wydajnej formule w mikrokapsułkach. Dzięki wysokiej zawartości substancji czynnych, środek ten skutecznie eliminuje owady magazynowe i zapewnia długotrwałą ochronę, zabezpieczając powierzchnię aż do sześciu miesięcy. Z kolei Środek na owady No Pest® Moth Sniper Spray 400ml - działa już po pierwszym kontakcie z owadem, a dodatkowo aromat lawendy odstrasza uporczywe szkodniki.
Jeśli z kolei wolisz inną formę zwalczania szkodnika, spichrzela surynamskiego, wybierz płytkę owadobójczą No Pest®, - substancje czynne zawarte w płytce docierają nawet do niedostępnych dla oka obszarów eliminując ukryte insekty, a ona sama działa nawet do 4 miesięcy na powierzchni do 20 m². Sprawdź też bardziej mechaniczne rozwiązania, jakimi jest pułapka lepowa pokryta mocnych klejem, która skutecznie zatrzymuje owady, zapobiegając ich dalszemu rozprzestrzenianiu się.
Podsumowując, wybór odpowiednich środków na spichrzela surynamskiego jest bardzo szeroki – od pułapek lepowych po spraye z mikrokapsułkami – pozwala skutecznie zabezpieczyć produkty spożywcze i magazynowe przed niszczącym działaniem tego szkodnika. Nie zapominaj, że kluczowym są działania zabobiegające wystąpieniu inwazji, jednak już w jej przypadku - nie wahaj się dobrać odpowiednie preparaty lub skorzystać z fachowej pomocy lub wiedzy specjalistów.
Walka z krocionogami i stonogami bywa prawdziwym wyzwaniem, zwłaszcza gdy te nieproszone stworzenia zadomowią się w piwnicach, garażach czy wzdłuż fundamentów. Na szczęście istnieją sprawdzone metody, które pomogą Ci skutecznie się ich pozbyć. Sprawdź!
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies niezbędnych do działania podstawowych funkcji.
Dodatkowo potrzebujemy twojej zgody na wykorzystywanie plików cookies przez podmioty trzecie w celu korzystania z narzędzi zewnętrznych.